februarie 18, 2020
Modigliani despre Brancuși
Nu pot să termin portretul tău. Nu pot să te fixez și să te definesc. Ești viclean ca o vulpe. Dar nu te pot picta ca pe o vulpe, fiindcă ai o inimă bună de țăran. Nu te pot picta ca pe un om de știință, deși ești detașat ca orice savant. Ești un bucătar excelent. N-am mâncat nicăieri o friptură de berbec mai bună decât la tine. Cum o să te pictez ca bucătar? Te văd că postești zile întregi până la înfometare pentru a atinge stadiul iluminării. Dar cum să te pictez ca sfânt? Când îți licăre ochii de fiecare dată când aduc târfe pe aici? Tu ai în figura ta fațețe atât de felurite încât nu pot desena fizionomia esențială. Spune-mi ce fațetă preferi? În jurul tău este mai mult mister decât în jurul lui Rousseau-Vameșul.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Constantin Brâncuși spunea:
RăspundețiȘtergereÎn sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie – nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie, pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă.
Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre şi monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt şi cine le-a făcut - dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii.
RăspundețiȘtergereConstantin Brâncuși (19 februarie 1876 - 16 martie 1957
RăspundețiȘtergereViitorul Romaniei
Poate nu-i știți, poate nici n-au ceva în comun în afara zilei de 19 februarie, adică astăzi, când România ar trebui să serbeze două, să le zicem așa, genii. Constantin Brâncuși și Marin Sorescu nu împart doar strașnica calitate a geniului, dar și ziua de naștere. Carevasăzică, ca de la oltean la oltean, de la poet la sculptor și invers - Fie-ne eterni!
” Am făcut şi eu paşi pe nisipul eternităţii”. (Constantin Brâncuși)
“Suflete, ia-o tu înainte.” (Marin Sorescu)